Ammekua

Vi driver med ammeku av rasen Charolais samt noen krysningsdyr.

Eventyret startet som en 30-årsgave til Bondinen. Hun pakket opp to kubjeller, en fra mannen sin og en fra foreldrene sine. Det skulle egentlig bare være en hobby for å åpne de gjengrodde gamle beitene, men hobbyen utviklet seg fort til å bli noe mer.

Vi har nå to kalvinger i året, en på våren og en på høsten. Vi har et mål om å ha maks 30 kalvinger på våren og maks 30 kalvinger på høsten.

Vi kjører en kombinasjon av fremforing, salg av foringsdyr og salg av livdyr. Vi beholder dyra vi kan kåre og stambokføre for salg som livdyr selv, beholder alle kvigene selv og selger resten som foringsdyr.

Fjøset er bygget ut fra et eksisterende bygg bestående av ei korntørke og en traktorgarasje. Vi har bygd ut år etappevis for å slippe å lånefinansiere, og dette har fungert fint for oss. Vi har nå et velfungerende fjøs hvor det er lett å flytte dyr. 

Fjøset består av to avdelinger til de voksne kuene og drektige kviger, høstpulja og vårpulja. Vi har en fødeavdeling med 4 fødebinger i. Det er ett stort kalvegjemme i ene avdelingen, og to mindre kalvegjemmer i avdelingen som er tilknyttet fødeavdelingen. På baksiden av fjøset er det etablert en ungdyravdeling, med hvor det er plass til 3-5 dyr pr stk, avhenging av størrelse og kjønn.

Både vår- og høstpulja har mulighet til å gå ut og inn som de vil året rundt, da vi har to store innhegninger til hver pulje.

Vi koser oss når vi steller kua og ungdyra. Vi trives når de trives, og vi ser hele tiden etter nye løsninger for ytterligere å øke trivselsfaktoren.

Gårdslivet og det å drive med ku gir nye utfordringer hver dag. Men hver en våkenatt i påvente av at kviga skal kalve eller hver en grublende time etter løsninger på nyoppståtte problem er verdt det!